Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης: “Με το Parkour και το Freerunning, ένιωσα διαφορετικός”

Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης είναι ένας παγκοσμίου φήμης αθλητής, ένας τίτλος που τον έχουν κερδίσει ελάχιστοι Έλληνες στο πέρασμα των χρόνων. Είναι αυτός που έβαλε για τα καλά το freerunning στο λεξιλόγιο μας, αυτός που έγραψε ιστορία με τις εμφανίσεις του στο Red Bull Art of Motion κερδίζοντας δύο φορές τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια πως ένας από τους καλύτερους freerunners στον κόσμο θα ήταν Έλληνας και θα γύριζε τη χώρα για να βρεις τους καλύτερους local πιτσιρικάδες! Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης έχει καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα και γι’ αυτή τη μοναδική του πορεία μας μίλησε αποκλειστικά.  

Κοιτάζοντας πίσω, από το ξεκίνημά σου μέχρι τους παγκόσμιους τίτλους, πως σου φαντάζει τώρα όλη αυτή η πορεία;
Φαντάζει ακριβώς όπως την είχα φανταστεί & σχεδιάσει στο μυαλό μου! Ήταν το όνειρό μου ή καλύτερα ο στόχος μου που γίνεται κάθε μέρα πραγματικότητα. Με επιμονή και σχέδιο δράσης!

Πριν το freerunning έκανες άλλο άθλημα; Τι σε έσπρωξε να ασχοληθείς με αυτό;
Πριν το Freerunning ασχολούμουν κι εγώ σαν παιδί με πολλά και διάφορα αθλήματα, είχα ασχοληθεί με κολύμβηση, taekwondo, στίβο, ποδόσφαιρο όμως αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το Parkour και το Freerunning, ένιωσα διαφορετικός, ένιωσα ότι έκανα κάτι πιο σπάνιο και ιδιαίτερο! Η αίσθηση και η πραγματικότητα ταυτόχρονα της διαφορετικότητας.

Dimitris Kyrsanidis - Lifestyle

Είναι το freerunning ο ορισμός του «αυτοδίδακτου» σπορ;
Μέχρι πριν λίγα χρόνια θα έλεγα ναι στο 100%, τώρα πλέον στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί πάρα μα πάρα πολλοί οργανισμοί και ακαδημίες που το υποστηρίζουν και πολλοί από τους αθλητές γίνονται προπονητές. Όμως σίγουρα, ο καθένας μπορεί να μάθει αν το πάει βήμα βήμα με μέθοδο και δε βιαστεί. Δυστυχώς ο κόσμος βιάζεται πλέον, τα θέλει όλα έτοιμα και γρήγορα, πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει, χρειάζεται χρόνο και απόλυτη αφιέρωση.

Είναι μία διαρκής πρόκληση για να ξεπερνάς τον εαυτό σου;
Σίγουρα! Αρχικά κάθε μέρα, κάνεις και κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει για να κάνεις κάτι που ίσως δεν έχει ξαναγίνει και ποτέ, νιώθεις μοναδικός γι αυτό, δημιουργείς κάτι που ίσως κανένας σε όλο τον πλανήτη δεν έχει ξανά κάνει ούτε έχει ξανασκεφτεί.

Πως σε αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά; Είσαι το ίνδαλμά τους;
Τα μικρά παιδιά είναι πραγματικοί υποστηρικτές, συνήθως μου ζητάνε να βγούμε μία φωτογραφία και κάθονται πάντα και παρακολουθούν την προπόνηση μου, έχει ενδιαφέρον, διστάζουν όμως να ρωτήσουν για να δοκιμάσουν! Το περίεργο είναι ότι πλέον είναι οι γονείς αυτοί που ρωτάνε, αν υπάρχει κάποια σχολή κάποια ακαδημία. Και εκεί είναι το πρόβλημα, η δυσκολία να κάνεις κάτι τέτοιο στην Ελλάδα…είναι και το ένας στόχος μου αυτός και πιστεύω κάποια στιγμή θα το καταφέρω, πεισμώνω με τους στόχους που βάζω και συνήθως τα καταφέρνω!

p-20160713-00554_hires-jpeg-24bit-rgb

Έχεις βασικό χορηγό την Red Bull. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην πορεία σου μέχρι τώρα;
Η συνεργασία με το Red Bull ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα ναι, όμως ήταν στόχος μου και όνειρο ζωής, ξέρετε δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να εκπροσωπείς έναν τέτοιο κολοσσό, είναι πολύ επιλεκτικοί στις χορηγίες τους. Τρελή αίσθηση και τρελή εμπειρία η μέρα που μου ανακοίνωσαν ότι είμαι μέσα. Και πολύ όμορφο ταξίδι από εκεί και μετά, μια σχέση ουσιαστική και όχι τυπική.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από το Tour of Motion;
Το DK’s Tour Of Motion φέτος, πραγματικά ήταν level changing για την Ελλάδα, είχαμε διάφορες δυσκολίες φέτος, ο καιρός ήταν μία απ αυτές, όμως τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και δεν τους επηρέασε καθόλου αυτό. Εγώ είμαι ένας από τους πιο παλιούς Freerunning αθλητές της Ελλάδας πλέον, οπότε έχω δει ξεχωριστά τον κάθε αθλητή από το πώς ξεκίνησε και το που είναι τώρα, και η διαφορά είναι απίστευτη, χαίρομαι να βλέπω το επίπεδο να αλλάζει.

Πως βρήκες το επίπεδο όσων συμμετείχαν στα events;
Τόσο στο Tour of Motion που απευθυνόταν στους Έλληνες freerunners, όσο και στο Art of Motion που είναι παγκόσμιο, το επίπεδο κάθε χρόνο είναι σκαλιά πάνω. Είναι απίστευτο πόσο έχει μεγαλώσει αυτό το πράγμα μέσα σε λίγα χρόνια, και αν κάποιος το παρακολουθήσει –ειδικά από κοντά- θα καταλάβει ότι μιλάμε για τη σημαντικότερη μέρα του χρόνου για εκατοντάδες αθλητές που την περιμένουν και ετοιμάζονται για αυτή όλο τον υπόλοιπο καιρό. Με κάνει να νιώθω περήφανος που έχουμε στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο διαγωνισμό freerunning & parkour στον κόσμο!

Dimitris Kyrsanidis- Action

Υπάρχει διαφορά όσο αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου για το freerunning σε σχέση με το παρελθόν; Τι σου λένε οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας όταν σε βλέπουν;
Ο κόσμος «Αγκάλιασε» το parkour και το freerunning τα τελευταία χρόνια, τα είδε με άλλο μάτι, άρχισε να βλέπει ότι δεν είμαστε τρελοί που κάνουν τούμπες στο δρόμο, είμαστε αθλητές που εκμεταλλευόμαστε το περιβάλλον μας όπως δε θα το εκμεταλλευόταν κανείς, με διαφορετικό τρόπο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πάνε ανάλογα, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που «μας την λένε» και υπάρχουν κι αυτοί που μας υποστηρίζουν και μας λένε συγχαρητήρια και μπράβο γι αυτό που κάνουμε.
Η απάντηση μου σ αυτούς που «μας την λένε», είναι πάντα η ίδια, προτιμώ να ζήσω τη ζωή μου κάνοντας κάτι διαφορετικό, κάνοντας κάτι που με γεμίζει και που αγαπάω κι ας χτυπήσω, παρά να είμαι με τσιγάρα, ποτά και ναρκωτικά όπως δυστυχώς είναι ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας πλέον. Αν δε χτυπήσεις δε θα μάθεις, αν δε πέσεις πως θα μάθεις και να σηκώνεσαι; Δε γίνεται είναι αδύνατο, εμένα μου τα έμαθε αυτά ο αθλητισμός όμως! Προτιμώ λοιπόν όλα αυτά παρά να κάθομαι χωρίς να κάνω τίποτα, οι γονείς μου, μου έμαθαν ότι αν θέλω κάτι, πρέπει να πέσω στη δουλειά γι αυτό το κάτι, δε μπορώ να τα περιμένω όλα έτοιμα. Κι έτσι ξεκίνησα να βάζω στόχους.

Ποιο πιστεύεις πως είναι το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στο freerunning;
Το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στο freerunning είναι κατά τη γνώμη μου η αυθεντικότητα, να είναι δηλαδή ο εαυτός του κι όχι η αντιγραφή κάποιου άλλου. Για μένα ήταν η πίστη μου στον Θεό κυρίως και μετά η αποφασιστικότητα, η πολύ σκληρή δουλειά και η επιμονή μου για αυθεντικότητα.

www.facebook.com/DimitrisDkKyrsanidis
https://www.instagram.com/dimitris_dk_kyrsanidis/

TAGS: , ,

POST A COMMENT