Ενεργειακά Ποτά: Μύθοι και Πραγματικότητες!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαιώνει κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε το 2015, σε 66.531 άτομα, ως ασφαλή την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης έως και 400 mg για έναν μέσο υγιή οργανισμό,που αντιστοιχεί  στην καφεΐνη που περιέχουν 5 συσκευασίες των 250ml ενεργειακού ποτού,χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, στην κυκλοφορία του αίματος, στη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα νερού στον οργανισμό. Τα υγιή άτομα μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια δύο συσκευασίες ενεργειακού ποτού των 250ml ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν καθώς οι μονές δόσεις καφεΐνης  έως 200mg δεν προκαλούν παρενέργειες.

1. Τα ενεργειακά ποτά επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφηση της καφεΐνης:

Η ταχύτερη κατανάλωση (καταναλώνουμε κρύα τα ενεργειακά ποτά επιτρέποντάς τους να απορροφηθούν γρηγορότερα από ένα  φλυτζάνι με ζεστό καφέ) επιτρέπει στην καφεΐνη να εισέλθει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

2. Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε καρδιακές παθήσεις

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πεσμένοι όταν κουράζονται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά όχι μόνο επηρεάζουν θετικά το χρόνο αντίδρασης, αλλά βοηθούν και στη βελτίωση της διάθεσης. Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νευρώνων σε καλά επίπεδα, καθώς και για την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β3 ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων και μειώνει τα λίπη στο αίμα, ενώ η B5 βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τις αλλεργίες, το στρες, το άγχος και τις δερματικές διαταραχές. Τέλος, η βιταμίνη Β2 ανακουφίζει αποτελεσματικά από τις κράμπες και τους πόνους περιόδου και βοηθάει στη αντιμετώπιση των παθήσεων του αίματος.

4. Τα ενεργειακά ποτά βελτιώνουν την απόδοση:

Χρησιμοποιήστε ενεργειακά ποτά για αυξημένη απόδοση και θετική επίδραση στο σώμα ενώ εργάζεστε. Αρκετές μελέτες αξιολόγησαν και επιβεβαίωσαν την ευεργετική επίδραση των ενεργειακών ποτών στη σωματική και πνευματική απόδοση, όταν αυτά καταναλώνονται πριν και κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι η απορρόφηση, η ταχύτερη αερόβια και αναερόβια διαδικασία της πέψης, ο μειωμένος χρόνος αντίδρασης, η αυξημένη πνευματική απόδοση και συγκέντρωση και η εγρήγορση. Σε ορισμένους τύπους ενεργειακών ποτών, παρατηρήθηκε επίσης υψηλότερος μεταβολισμός, ο οποίος βοηθάει στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία, που δείχνουν ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών με χαμηλές θερμίδες, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

5. Τα ενεργειακά ποτά είναι βολικά:

Τα ενεργειακά ποτά δεν χρειάζονται κάποια ειδική προετοιμασία για να καταναλωθούν. Είναι μια γρήγορη και εύκολη πηγή καφεΐνης.

6. Τα ενεργειακά ποτά είναι συνήθως συσκευασμένα σε κουτιά αλουμινίου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να είστε 100% σίγουροι ότι είστε οι πρώτοι που ανοίγετε τη συσκευασία.

Χάρη στα υλικά που χρησιμοποιούνται, αλλά και στη διαδικασία κατασκευής τους, τα κουτιά αλουμινίου περιλαμβάνουν μια τεχνολογία σφράγισης της συσκευασίας, η οποία επιτρέπει το  άνοιγμα του δοχείου μόνο μία φορά.

7. Η καφεΐνη δεν είναι εθιστική:

Ένας από τους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με την καφεΐνη, είναι ότι είναι ιδιαίτερα εθιστική. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά η καφείνη δεν είναι τόσο εθιστκή όσο τα τσιγάρα ή το αλκοόλ. Όσοι καταναλώνουν για πολλά χρόνια και σε καθημερινή βάση καφεϊνούχα ροφήματα και ποτά, μπορεί να εμφανίσουν έναν ήπιο εθισμό ή ανεκτικότητα, παρόμοια με εκείνη που σχετίζεται με τα βιντεοπαιχνίδια ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

8. Η καφεΐνη βελτιώνει τη γνωστική απόδοση και ενισχύει τις μαθησιακές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τη Cecile A. Marczinski (Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι), η καφεΐνη επηρεάζει θετικά πολλές πτυχές της γνωστικής μας επίδοσης. Μπορούμε να συγκεντρωθούμε ευκολότερα, η μνήμη μας βελτιώνεται, ο χρόνος αντίδρασης γίνεται πιο σύντομος, είμαστε σε εγρήγορση και αυξάνεται η ψυχοκινητική μας απόδοση.

Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ατόμων, κατά καιρούς, επηρέαζεται εσφαλμένα από δημοσιεύματα, μη εμπεριστατωμένα,τα οποία κοινοποιούν στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – π.χ. τα άρθρα σχετικά με την πρόκληση υπερδιέγερσης, ένα σύμπτωμα που δεν μπορεί να αποδοθεί στα ενεργειακά ποτά, μιας και περιέχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τον καφέ. Τέτοιου είδους παρενέργειες δεν είναι δυνατό να εμφανιστούν σε άτομα που καταναλώνουν υπεύθυνα και δεν κάνουν κατάχρηση φαρμάκων. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να αναγράφουν πάνω στις συσκευασίες τις οδηγίες κατανάλωσης των προϊόντων τους προκειμένου οι πελάτες να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και τους τρόπους χρήσης.

TAGS: , ,

POST A COMMENT